Pomarańczowo-żółte owoce i ich właściwości lecznicze.

Owoce są jednymi z tych produktów spożywczych, które poza warzywami są podstawą naszego pożywienia. Jednak spożywając te często słodkie przysmaki nie przywiązujemy wagi do ich zabarwienia. Dla nas po prostu mają określony kolor i tyle.

Owoce – samo zdrowie

Jednakże musimy wiedzieć, że kolor informuje nas choćby o występujących w nich właściwościach prozdrowotnych, których korzyści odczuwa szczególnie nasz organizm.
Wśród szerokiej gamy owoców, większa część z nich ma kolor od odcienia ciemnego pomarańczu po jasno żółty kolor. Są one nie tylko, ale najczęściej spożywane przez nas w okresie letnim, kiedy to ich zasobność jest największa w ciągu całego roku.
Dlaczego warto częściej po nie sięgać, mimo że niektóre z nich oprócz słodyczy czasami mogą być kwaśne jak przykładowo cytryna czy niektóre pomarańcze.
Czym na tle innych owoców wyróżniają się przedstawiciele akurat tych odcieni barw pomarańczowej i żółtej? Co takiego cennego posiadają? Przede wszystkim są bogatym źródłem karotenoidów, głównie beta-karotenu i prowitaminy A. Najczęściej te związki są przez nas kojarzone z warzywem zwanym marchewką, gdzie występuje stosunkowo duże stężenie tych związków.
Przed czym chronią nasz organizm beta-karoteny. Między innymi, a to za sprawą witaminy A, poprawiają wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Mają również korzystny wpływ na nasz wzrok, ograniczają wystąpienie chociażby takiego schorzenia jakim jest zaćma.
Tego rodzaju owoce mają przeciwzapalne i antywirusowe właściwości, a to wszystko za sprawą witaminy C.
Szczególnie żółte owoce, w tym głównie banany to owoce, w których króluje taki pierwiastek jak potas. Spożywając takiego rodzaju owoce chronimy nasz układ krążenia, wspomagamy regulację ciśnienie krwi i wiele innych.
Ciekawostką, o której warto wspomnieć na koniec, jest fakt, iż w sytuacji kiedy spożywamy, w szczególności pomarańczowe owoce z dużą zawartością prowitaminy A, powinniśmy zadbać w tym samym momencie o odpowiednią ilość tłuszczów, gdyż prowitamina A doskonale rozpuszcza się w lipidach, które czynią ją lepiej przyswajalną przez nasz organizm.