Algi morskie właściwości swoje zawdzięczają swojemu pochodzeniu. Wspólnym środowiskiem życia wodorostów jest ocean. Każdy gatunek charakteryzuje się odmiennym profilem odżywczym jednak większość cech mają wspólnych. Od wieków są znane i stosowane w medycynie, kosmetyce i wykorzystywane do przedłużania życia.
Ogólne właściwości wodorostów – dieta i zdrowie
– mają zdolność odtruwania i oczyszczania organizmu; dzięki tym zdolnościom wykorzystywane są do leczenia jak i odchudzania,
– dzięki dużej zawartości jodu znalazły zastosowanie w leczeniu wola i są pomocne w leczeniu nadczynności tarczycy.
– służą także do obniżania poziomu cholesterolu i osuwają z naczyń krwionośnych złogi tłuszczowe i cholesterolowe.
– dzięki zawartości kojących żeli, posiadają zdolność powlekania i odnawiania płuc i przewodu pokarmowego.
– są jednym z niewielu źródeł fluoru, który wzmacnia układ immunologiczny organizmu oraz wpływa na twardość kości i zębów.
– alkalizują krew,
– dzięki zawartości żelaza, przynoszą efekty w leczeniu anemii oraz chorób przebiegających z niedoborem żelaza,
– leczą stany zapalne powodujące powstawanie guzów, torbieli, opuchlizn, obrzęków.
– są także przydatne w leczeniu raka i mięśniaków.
Klasyfikacja wodorostów ze względu na kolor
Określony kolor jest związany z ilością niezbędnego do fotosyntezy światła, jakie dociera do rośliny. Ponad to na kolor i rodzaj wodorostu wpływa głębokość, temperatura, pływy morskie i rodzaj wybrzeża, które tworzą specyficzne środowisko wpływające na zawartość składników odżywczych glonów.
Wyróżniamy wodorosty:
– czerwone
– brązowe
– zielone
– niebieskozielone
– żółtozielone
Wodorosty oprócz bogatego źródła witamin, minerałów, aminokwasów i pierwiastków śladowych zawierają wszystkie te wartości w formie łatwo przyswajalnej dla organizmu. Dzięki swojej integralności z żywa tkanką roślinną wszystkie minerały i pierwiastki występują w najlepiej przyswajalnej postaci. Są skuteczne nawet w bardzo małych dawkach oraz w postaci suplementów.