Wodorosty – nieznane, kolorowe warzywa z głębi oceanów.

Algi morskie właściwości swoje zawdzięczają swojemu pochodzeniu. Wspólnym środowiskiem życia wodorostów jest ocean. Każdy gatunek charakteryzuje się odmiennym profilem odżywczym jednak większość cech mają wspólnych. Od wieków są znane i stosowane w medycynie, kosmetyce i wykorzystywane do przedłużania życia.

Ogólne właściwości wodorostów

– mają zdolność odtrówania i oczyszczania organizmu; dzięki tym zdolnościom wykorzystywane są do leczenia jak i odchudzania,
– dzięki dużej zawartości jodu znalazły zastosowanie w leczeniu wola i są pomocne w leczeniu nadczynności tarczycy.
– służą także do obniżania poziomu cholesterolu i usuwaja z naczyń krwionośnych złogi tłuszczowe i cholesterolowe.
– dzięki zawartości kojących żeli, posiadają zdolność powlekania i odnawiania płuc i przewodu pokarmowego.
– są jednym z niewielu źródeł fluoru, który wzmacnia układ immunologiczny organizmu oraz wpływa na twardość kości i zębów.
– alkalizuja krew,
– dzięki zawartości żelaza, przynoszą efekty w leczeniu anemi oraz chorób przebiegających z niedoborem żelaza,
– leczą stany zapalne powodujące powstawanie guzów, torbieli, opuchlizn, obrzęków.
– są także przydatne w leczeniu raka i mięśniaków.

Klasyfikacja wodorostów ze względu na kolor

Określony kolor jest związany z ilością niezbędnego do fotosyntezy światła, jakie dociera do rośliny. Ponad to na kolor i rodzaj wodorostu wpływa głębokość, temperatura, pływy morskie i rodzaj wybrzeża, które tworzą specyficzne środkowisko wpływające na zawartość składników odżywczych glonów.
Wyróżniamy wodorosty:
– czerwone
– brązowe
– zielone
– niebieskozielone
– żółtozielone

Wodorosty oprócz bogatego źródła witamin, minerałów, aminokwsaów i pierwiastków śladowych zawierają wszystkie te wartości w formie łatwoprzysfajalnej dla organizmu. Dzięki swojej integralności z żywa tkanką roślinną wszystkie minerały i pierwiastki występują w najlepiej przysfajalnej postaci. Są skuteczne nawet w bardzo małych dawkach oraz w postaci suplementów.