Słodka przekąska

Często nachodzi nas ochota na coś słodkiego. Chcielibyśmy zjeść jakąś przekąskę po południu lub podczas przerwy w pracy czy w szkole. Świetnym pomysłem będzie przygotowanie domowych drożdżówek, które są nie tylko pyszne ale przede wszystkim zdrowe. Najprostszy i najlepszy drożdżówki przepis znajdziesz w tym artykule!

Składniki

Na ciasto do wykonania drożdżówek potrzebujemy:

  • pół kilograma mąki pszennej,
  • 250 ml ciepłego mleka,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • 100 g cukru,
  • dwa jajka i jedno do posmarowania
  • oraz 100 g roztopionego masła.

Jako nadzienie wykorzystamy kilogram prażonych jabłek. Na kruszonkę przygotowujemy 120 g mąki, 90 g zimnego masła oraz 50 g cukru pudru a na lukier: sok z jednej trzeciej cytryny i dwie trzecie szklanki cukru pudru.

Wykonanie

Przygotowujemy ciasto: mąkę przesiewamy do dużej miski. Mleko podgrzewamy, dodajemy drożdże, mieszamy. Dodajemy po łyżce mąki i cukru i ponownie mieszamy. Stawiamy na mące w misce i odstawiamy na około kwadrans.
Jajka ubijamy z cukrem aż do otrzymania puszystej masy. Mąkę mieszamy z otrzymanym rozczynem i z powstałą masą. Zaczynamy wyrabiać ciasto, wyrabiamy przez około kwadrans a następnie dodajemy roztopione masło i kontynuujemy wyrabianie jeszcze przez około pięć minut aż do momentu dobrego połączenia się składników. Wyrobione ciasto przykrywamy folią i odstawiamy na półtorej godziny do wyrośnięcia.
Po upływie czasu wykładamy ciasto na oprószoną mąką stolnicę i przez chwilę wygniatamy. Rozwałkowujemy na placek o półtoracentymetrowej grubości.
Przy pomocy szklanki wykrawamy kółka, które następnie układamy na dwóch blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. W każdym placku robimy wgłębienie, w które wkładamy nadzienie z jabłek. Brzegi ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Przygotowujemy kruszonkę: mąkę wsypujemy do miski i dodajemy zimne masło pokrojone w kostkę. Dodajemy także cukier puder. Kruszonkę tworzymy poprzez rozcieranie palcami mąki z masłem. Tak otrzymaną kruszonką posypujemy z wierzchu każdą drożdżówkę.
Pieczemy przez dwadzieścia minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.
Przygotowujemy lukier: sok z cytryny podgrzewamy a następnie zdejmujemy z ognia, wsypujemy cukier puder i mieszamy. Polewamy nim upieczone i ostudzone drożdżówki. Smacznego!